Charlotte Bosveld

15 jun 20211 minuten

Wordt jouw team er pas last-minute bij gevraagd?

Bijgewerkt: 30 jun 2021

Team Stories: โšฝ๏ธ Denemarken ๐Ÿ‡ฉ๐Ÿ‡ฐ 1992

De voetballers van het Deense elftal zijn in de zomer van 1992 al op vakantie. Dan breekt in Joegoslaviรซ de burgeroorlog uit en mogen de Denen, als vervanger, toch meedoen aan het Europees Kampioenschap. Min of meer onvoorbereid beginnen zij aan het toernooi enโ€ฆ worden kampioen! The Danish Dynamite rekent onder meer af met titelverdediger Nederland en, in de finale, met regerend wereldkampioen Duitsland.

Wat opvalt is de onbevangenheid: als underdog ligt de favorietenrol in elke wedstrijd bij de tegenstander. De Denen zijn immers al blij dat ze mee mogen doen. En dat blijkt juist tot grote prestaties te leiden. Denemarken won nog nooit een titel, tot Kim Vilfort op 26 juni 1992 in de 78e minuut de 2-0 binnenschiet tegen Duitsland en iedereen het weet: dit campingelftal wordt Europees kampioen.

๐—˜๐—ป ๐—ฑ๐˜‚๐˜€: ๐˜„๐—ผ๐—ฟ๐—ฑ๐˜ ๐—ท๐—ผ๐˜‚๐˜„ ๐˜๐—ฒ๐—ฎ๐—บ ๐—ผ๐—ณ ๐—ฎ๐—ณ๐—ฑ๐—ฒ๐—น๐—ถ๐—ป๐—ด ๐—น๐—ฎ๐˜€๐˜-๐—บ๐—ถ๐—ป๐˜‚๐˜๐—ฒ ๐˜๐—ผ๐—ฐ๐—ต ๐—ป๐—ผ๐—ด ๐—ฒ๐—ฟ๐—ด๐—ฒ๐—ป๐˜€ ๐—ฏ๐—ถ๐—ท ๐—ด๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฟ๐—ฎ๐—ฎ๐—ด๐—ฑ? ๐——๐—ฒ๐—ป๐—ธ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป๐˜€ ๐—ฎ๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ ๐——๐—ฒ๐—ป๐—ฒ๐—ป. ๐—”๐—ฐ๐—ฐ๐—ฒ๐—ฝ๐˜๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—ฎ๐—น๐˜€ ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—ฐ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฒ๐—ฎ๐˜‚, ๐˜€๐˜๐—ฎ๐—ฝ ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ผ๐—ป๐—ฏ๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ฒ๐—ป ๐—ถ๐—ป ๐—ฒ๐—ป ๐—ฟ๐—ฒ๐—ด๐—ฒ๐—น ๐—ต๐—ฒ๐˜.

๐™ˆ๐™š๐™š๐™ง ๐™ฏ๐™ž๐™š๐™ฃ?

Zie op Netflix de film: โ€˜Summer of โ€˜92โ€™.

    160
    2