top of page

BLOG

Lees meer over wat we doen, wat ons drijft en hoe we winnen.

Stilzitten als je wordt geschoren

Een opdrachtgever heeft ons gevraagd te helpen met een nieuwbouwproject in een statige laan in Amsterdam Oud-Zuid. Er wordt in deze straat al jaren veel verbouwd; de witte busjes verklappen het. Onze opdrachtgever is een ontwikkelaar die een object (drie geschakelde panden) wil slopen voor nieuwbouw. Die nieuwbouw bevat een vrijwel identiek bouwvolume met zes hoogwaardige appartementen en een kelder om te parkeren, voor opslag en voor de technische ruimtes.

Omdat de monumentale waarde (zeker na een slechte renovatie in de jaren 80) nihil is, was het krijgen van een sloopvergunning een formaliteit. Het nieuwe ontwerp is modern, maar met respect voor de oude stadsvilla die er ooit stond. Een interpretatie van het bestaande pand, anno nu. Met een kenmerkende opbouw, drie geschakelde vleugels, even groot enz.

Wat doe je als er fel protest wordt georganiseerd?

Toch kwam er veel kritiek uit de buurt op het nieuwe ontwerp. Erg veel kritiek. Waarom het bestaande gebouw niet ombouwen? (Kan niet). Waarom zo'n monumentaal gebouw slopen? (Het is geen monument). Met de welstandscommissie van de gemeente Amsterdam is een zorgvuldig traject doorlopen om tot een mooi, passend ontwerp te komen die ook in de straat past. Maar wat doe je als de omwonenden willen behouden wat er was? Wat doe je als er fel protest komt uit de buurt? Na een online bijeenkomst en inloopmomenten ter plaatse bleek al snel dat er geen ruimte meer was voor overleg. De omgeving is welgesteld, heeft toegang tot media, bestuur en juridische ondersteuning. Het verzet is begonnen.


Dat verzet heeft er ook toe geleid dat de opdrachtgever steeds strijdvaardiger werd. Buurt en opdrachtgever stonden (soms letterlijk) tegenover elkaar. Politie erbij. Beide partijen zijn op dat moment niet makkelijk meer te adviseren of te beïnvloeden. Hoe ga je daar als adviseur mee om?

Soms lukt het niet op de 'mooie' manier.

Nadat duidelijk werd dat een gesprek met omwonenden niet meer tot de mogelijkheden behoorde hebben we besloten om alleen het noodzakelijk te doen: het informeren van de buurt, zorgen dat alle formaliteiten op orde zijn en bereikbaar te zijn. De rust keerde daarmee langzaam terug. Nu de sloop klaar is en we ons voorbereiden op de bouw van het nieuwe appartementencomplex zullen we opnieuw proberen in gesprek te komen met de omwonenden. Participatie over de komst van het nieuwe pand of het ontwerp ervan is er niet geweest. Het ontwerp was al bijna klaar toen we betrokken werden, maar er is nog wel degelijk wat invloed mogelijk op het eindresultaat. Daarvoor is de tijd nu nog niet rijp, maar wij houden hoop op een redelijk positief einde. De bouw trekt namelijk kijkers en geïnteresseerden en dat geeft een andere energie. We willen mooi spelen en winnen, maar soms lukt het niet op de 'mooie' manier. Dan kan de oplossing zijn: “Kill your darlings”.

31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page