top of page

BLOG

Lees meer over wat we doen, wat ons drijft en hoe we winnen.

Foto van schrijverJanou van Rheenen

Onze selectie wijnen voor de feestdagen

Lekker eten staat centraal tijdens de feestdagen. Een lekkere, bijpassende wijn maakt het natuurlijk compleet. Onze adviseur en wijnkenner Janou geeft je tips voor combinaties en selecteerde haar top 6 van betaalbare, no-bullshit wijnen voor de feestdagen.




Als aperitief

Voordat je aan het kerstdiner gaat beginnen, is het altijd fijn om te starten met een aperitief. Bijvoorbeeld in de middag bij de borrelplank (of tijdens het koken...). Schenk dan een lichte wijn met een laag alcohol- en suikerpercentage. Met andere woorden: niet te zwaar of te zoet. Een cava is altijd goed. Vergeleken met de andere bekende mousserende wijnen is de cava wat subtieler: minder fruitig dan prosecco, lichter en minder complex dan champagne. Perfect om mee te starten dus.


Bij het gourmetten

Bij veel Nederlanders gaat tijdens de feestdagen het gourmetstel aan. Meestal is dat een combinatie van vlees, vis en groente. Je gaat natuurlijk niet bij elk hapje een andere wijn serveren. Een wijn die bij alle verschillende gerechten past is een merlot. En dan het liefst eentje die uit een warm klimaat komt, zoals Chili of Zuid-Afrika. Ook de primitivo uit Puglia past goed bij het gourmetten. Liever een witte wijn bij het eten? Dan past de Italiaanse pinot grigio goed: fris, licht en meestal een beetje kruidig.


Bij het hoofdgerecht

Vlees Bij een goed stuk vlees, hoort een stevige rode wijn. Een lichte soepele wijn zal wegvallen bij de smaak en de vettigheid van het vlees. De wijnen die goed matchen met vlees: een malbec uit Argentinie, een pinotage uit Zuid-Afrika of de Chianti uit Italie. Nog beter, maar misschien wat minder bekend: de wijnen uit Veneto zoals de Valpilocella. Een veilige en altijd goede keuze is uiteraard nog de Spaanse Rioja.


Vis

Met visgerechten kun je natuurlijk alle kanten op: van een frisse witvis tot een vette gegrilde zalm. De keuze voor de wijn hangt erg af van het type vis en de bereiding. Bij een wat vettigere vis (zoals zalm of tonijn) is een chardonnay vaak goed, bij sushi een sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland en bij de wat lichtere vissoorten (zoals kabeljauw) is een frisse pinot grigio altijd lekker. En oesters vragen om een goede bubbel: Champagne!


Natuurlijk kun je ook kiezen voor een vega-diner of voor gevolgelte, zoals kalkoen of eend. Hiervoor geldt ook: het moet vooral passen bij het type gerecht. Bij een fris licht gerecht past een andere wijn dan bij een wat meer vettig of zelfs aards gerecht (zoals paddenstoelen).


Bij het dessert

En dan het dessert: in onze familie het belangrijkste onderdeel van het diner. Een lekkere dessertwijn maakt het toetje helemaal af. Een Moscato d'Asti uit Piemonte past perfect bij een dessert met ijs en wat fruit. Dit is een zoete, lichte wijn (4,5 - 6,5 % alcohol) met een klein bubbeltje.


Ga je voor een kaasplankje? Kaas en port blijft een goede combinatie. Bij de wat jongere, hardere kazen past de Tawny (zacht en complex) goed. En bij de wat zachtere, heftigere kazen past de Ruby (zoet en vol). Staan er pittige schimmelkazen op tafel? Dan is een krachtigere Vintage port erg lekker.


Onze selectie voor de feestdagen:

  1. Tre Filari Primitivo. Een volle krachtige rode wijn. Perfect bij het gourmetten, vleesgerechten of gewoon bij de borrel. (€9,99 tijdens de feestdagen zelfs in de aanbieding voor €7,49)

  2. Gorrion sauvignon blanc.Een Spaanse witte wijn van 100% sauvignon blanc uit Rueda. Dat levert een frisse wijn op met veel tonen van citrus, appel en tropisch fruit. Weer eens wat anders voor bij de borrel of vis- en vegagerechten. (€10,95)

  3. Salentein Barrel Selection Malbec. Een stevige rode wijn die goed past bij vleesgerechten en zelfs bij het kaasplankje. (€15,95)

  4. Il Falchetto Moscato d`Asti. Een toegankelijke, niet al te zoete dessertwijn. (€9.95)

  5. Cune Cava. Gewoon goede cava voor een leuke prijs. (€8,59)

  6. Riesling Domane Krems. Zeer betaalbare klassier. Past goed bij sushi, kip en de meeste visgerechten. (€8)



43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page