Geen zin om je uit te sloven in de keuken deze Kerst? Of zoek je nog naar het ultieme café voor de nieuwjaarsborrel met de schoonfam? We got you! Onze Selectiespelers delen hun favoriete restaurants, café's en alles daar tussenin: van chique dineren in Utrecht tot bruine kroeg in Nijmegen.
Igor: Het Dorpsuus - Renesse
Vergeet Meliefste. Vergeet De Kromme Watergang. Vergeet zelfs Inter Scaldes. Combineer een dagje kiten op de Brouwersdam of het NK Tegenwindfietsen met een hapje bij deze verborgen parel. Oké, de kaart is geen toonbeeld van fine dining, de locatie op een vakantiepark is niet bepaald idyllisch en de kans dat er aan het tafeltje naast je Duits wordt gesproken is bijna honderd procent, maar een lekkerder sparerib rub en vriendelijker bediening vind je nergens. En als je vriendelijk terug bent, krijg je misschien zelfs een fijne limoncello fatto in casa van het huis...
Charlotte: Hemel & Aarde - Utrecht
Toen ik nog studeerde liep ik zeer regelmatig via de Keistraat naar het universiteitstheater aan de Kromme Nieuwegracht. Altijd langs de beruchte Ierse Pub Mick O'Connels (ook een aanrader als je van Guinness & rugby houdt) én het Polman's Huis. Nieuwsgierig was ik naar de binnenkant van dat imposante gebouw, maar nooit ging ik er naar binnen. Tot een paar jaar geleden Hemel & Aarde daar haar deuren opende. Wat mij betreft het allerbeste restaurant van Utrecht. Fine dining met respect voor de natuur. Vergeet vooral niet even omhoog te kijken naar het bijzondere plafond. Oh en sinds kort hebben ze ook een wijnbar, dus wat wil je nog meer?
Gjerryt: Héron Petit Restaurant - Utrecht
Gewoon heel goed. Van de ontvangst en het gastheer en -vrouwschap van Victor en Joyce tot de eigen keuzes die je mag maken in het menu. En van de wijnen of zelf bereide drankjes tot de lokale producten waarmee gekookt wordt, onder andere uit het voedselbos bij mij om de hoek in Haarzuilens. Michelin zag het ook en deelde een Bib Gourmand én een Groene Ster uit. De sfeer ademt de oude binnenstad van Utrecht en met een plekje beneden aan de bar kijk je heerlijk mee naar de bedrijvigheid in de keuken.
Julia: In de Blaauwe Hand - Nijmegen
Al mot ik krupen op blote voeten gaon, ik wil nog 1 keer sint steven heure slaon.
Een ode aan mijn geboortestad en nog steeds thuis: Nijmegen! De beste plek om die Sint Steven te horen slaan? Vlak eronder, in het oudste café van de stad: In de Blaauwe Hand. Knusse sfeer, uitgebreide bierkaart én de beste flammkuchen. Dus: nie nuilen en op naar Nimma 😉
Henno: Nevel - Den Bosch
Een culinaire parel in misschien wel de leukste kleine stad van Nederland. De uitgestalde verse groenten beloven meteen veel goeds en die belofte maken ze waar. Wat Nevel écht bijzonder maakt, is de beer pairing: perfect geselecteerde bieren die de gerechten naar een hoger niveau tillen. Liever geen alcohol? Hun huisgemaakte kombucha is een uitstekende keuze. Hier proef je pure smaken, creativiteit en vakmanschap in een ontspannen, gastvrije sfeer.
Freya: De Haan - Groningen
Een als huiskamer aanvoelend restaurantje meteen bijzonder concept: ze bereiden 1 menu in de open keuken van 5 a 7 gangen, dat de chefs zelf serveren. Wijn, andere dranken en brood mag je zelf pakken. Luxueus eten wat tegelijkertijd simpel blijft, in een entourage waar alle opsmuk en 'blabla' weg zijn gehaald. Het legt de focus op wat echt belangrijk is: Lekker eten, goed gezelschap en een plek waar je je meteen thuis voelt!
David: Witloof - Maastricht
Lokaal Vlaams eten en drinken in een artistieke omgeving met een tikje kneuterige nostalgie. Witloof is een ode aan de Vlaamse keuken van weleer. Bij elk gerecht worden biersuggesties gedaan en met meer dan 300 'merkwaardige bierekes' op voorraad is er voor ieder wat wils. Authentiek met een knipoog. En niet te vergeten, héérlijke fritten!
Myrte: Risto Enoteca PepeNero - Amsterdam
Bij Risto Enoteca PepeNero in Amsterdam Oost waan je je in la dolce vita Italië. De Italiaanse gastheer en chef ontvangen je met open armen en verwennen je met klassieke gerechten en goede wijnen. Mijn favoriet? Voor de melanzane alla parmigiana kun je me wakker maken. Maar ook de spaghetti met aubergine, cherrytomaten en verse basilicum aan tafel geflambeerd in een Parmezaanse kaas is onbeschrijflijk lekker. A presto!
Gerben: Café de Morgenster - Utrecht
Als de overige cafe's uitpuilen kun je bij de Morgenster meestal nog aan de koele natuurstenen bar terecht. Dit buurtcafé aan de Oudegracht in Utrecht heeft een
gemêleerd publiek. Buurtbewoners, toeristen, de lokale alcoholist en leden van het zangkoor uit de Geertekerk om de hoek komen samen in dit smalle hoekpand. En voor de bierliefhebbers: de collectie Amerikaanse sours en IPA's is indrukwekkend.
Comments