top of page

BLOG

Lees meer over wat we doen, wat ons drijft en hoe we winnen.

Boek: Aan de rand van de wereld

Bijgewerkt op: 4 mrt. 2021

Wat we lezen…

Aan de rand van de wereld van Michael Pye

Gelezen door Gjerryt

Wat lees je en waarom?

Als iets ons en Nederland gevormd heeft, is het wel de zee. Nu denken we vaak aan het Middellandse Zeegebied als bakermat van de beschaving. En historicus Michael Pyne betwist dat niet, maar komt met een interessant nieuw perspectief: de bijdrage van het Noordzeegebied aan onze beschaving. Hij beschrijft hoe volkeren rond de Noordzee de eerste, grote stappen zetten richting ons hedendaagse monetaire systeem, rechtvaardige justitie, moderne wetenschap en ideeën over reclame, mode, relaties, liefde en seks. Van Vlaamse vissers en Nederlandse ondernemers tot Noorse Vikingen en Britse geleerden. Over de eerste marketing, handelsbeurzen (familie Van der Beurse uit Brugge!) en zakenvrouwen.


Wat vind je ervan?

In discussies over Europa gaat het regelmatig over de culturele tegenstellingen tussen noord en zuid. Dit boek geeft een interessant inkijkje in de oorsprong daarvan. Michael Pye brengt op een lekker leesbare manier zo’n 1000 jaar geschiedenis tot leven. Hij laat zien dat er langs de randen van de Noordzee minstens zoveel interessants gebeurde als rond de Middellandse Zee. En hoe veel van die ideeën en uitvindingen vandaag de dag nog steeds aanwezig zijn in onze manier van samenwerken, managen, politiek bedrijven en een land besturen


En dus?

Lezen! Bij voorkeur tijdens een mooie (herfst)vakantie aan de Noordzee. Niet alleen omdat het prachtig, verhalend geschreven is, maar ook omdat het je nieuwe inzichten geeft. Je moet je geschiedenis kennen, om het heden te begrijpen toch?

34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page