top of page

BLOG

Lees meer over wat we doen, wat ons drijft en hoe we winnen.

Boek: Stadsleven

Bijgewerkt op: 4 mrt. 2021

Wat we lezen…

Stadsleven van Richard Sennett

Gelezen door Charlotte

Wat lees je en waarom?

Lang geleden las ik Snooze. Immersing architecture in mass culture van Studio Sputnik. Daarin gaat het over het stims-drossmodel van Lars Lerup. Iets wat me altijd bijgebleven is. Het gaat over het stille versus het levendige van gebouwen in een stad. Sindsdien heb ik het effect van de gebouwde omgeving op gedrag altijd interessant gevonden. En precies daarover gaat Stadsleven; het verkent de spanning tussen de gebouwde omgeving van de stad (ville) en het ‘stadse leven’ (cité).

"Het materiaal waar de cité uit bestaat: de vele mensen."

Wat vind je ervan?

Het start bij de geschiedenis van stedenbouwkunde en planologie – leuk om daar meer over te weten – en gaat op zoek naar hoe we steden in de toekomst vorm kunnen geven op zo’n manier dat ville en cité optimaal op elkaar aansluiten. Het toont de verbanden tussen de keuzes die gemaakt worden over hoe een stad gebouwd wordt en wat dat doet voor hoe mensen met elkaar leven en omgaan. Leuk en leerzaam. Je wordt je bewust van het effect van de omgeving op (groepen) mensen. Dat is ook best nuttig. Je kunt het meenemen in keuzes die je maakt voor het fysieke én het sociale domein in een stad.


En dus?

De informatiedichtheid is erg hoog en Bennet is nogal van het ‘name dropping’, niet alleen stedenbouwkundigen maar ook een hele batterij aan filosofen worden opgevoerd. Nu hou ik daar persoonlijk wel van, maar het is geen boek dat je in een middagje uitleest. De nieuwsgierigheid naar zijn visie op steden in de toekomst, maakt dat ik het niet weg kan leggen. Aanrader voor (beginnend) planologen en sociologen en beleidsmakers en adviseurs… voor iedereen eigenlijk wel.

47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page