top of page

BLOG

Lees meer over wat we doen, wat ons drijft en hoe we winnen.

Onze kerstrecepten


Elk jaar is het weer gepuzzel: bij wie wordt er gegeten? En daarna komt de onvermijdelijke vraag: wát wordt er gegeten? Helemaal nu er dit jaar niet uit eten gegaan kan worden is enige creativiteit thuis benodigd. Wat schaft de pot met Kerst 🎄 bij onze spelers?

Gerben

Zalmlende gepekeld in cranberry en vodka

(voorgerecht voor 8 personen)

  • 300 gram cranberry's (vers of diepvries)

  • 300 gram lichtbruine basterdsuiker

  • 200 gram fijn zeezout

  • 150 ml wodka

  • Rasp van 3 citroenen

  • 1 el zwarte peper

  • 800 gram zalmlende zonder huid

  • Dille voor garnering

Voor de dip

  • 250 gram creme fraiche

  • 3 eetlepels mierikswortel

  • Sap van 1 citroen

  • Peper en zout naar smaak

Bereiding

  1. Kook de cranberries 10 minuten.

  2. Doe de cranberry's samen met de suiker, zout en wodka in de blender en vermaal tot een puree. Voeg citroenrasp en peper toe en pureer kort verder.

  3. Schenk de helft van de puree in een bak waar de zalm goed in past. Leg de zalm erop en schenk de andere helft van de puree eroverheen. Leg 24 uur in de koelkast.

  4. Haal uit de koelkast en schep de puree over de zalm. Leg terug in de koelkast voor een extra 12 - 24 uur.

  5. Spoel de zalm af zodat alle puree is verwijderd. Dep droog. Garneer met citroen en dille.

  6. Voor de dip: roer de ingrediënten door elkaar, breng op smaak met peper en zout en serveer met brood.

Gjerryt

Saltimbocca

(hoofdgerecht voor 4 personen)

  • 500 gram kalfshaas (of kalfsschnitzel)

  • 100 gram prosciutto crudo (rauwe ham)

  • 250 ml witte wijn (of Marsala)

  • 100 gram bloem

  • 12 blaadjes salie

Bereiding

  1. Snijd de kalfshaas in dunne plakken van ongeveer een halve centimeter dikte. Je kan overigens ook kalfsschnitzel gebruiken en deze in 3 stukken snijden.

  2. Bedek één kant met een plakje proscuitto crudo en 1 blaadje salie. Zet vast met een cocktailprikkertje. Schenk vast een glas wijn in om voor te proeven, want jij kookt toch? ;-)

  3. Haal het vlees lichtjes door de bloem.

  4. Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan en bak het vlees eerst 1 minuut met het blaadje salie naar beneden op middelhoog vuur.

  5. Keer het vlees om en bak nog circa 2 minuten aan de andere kant. Haal het vlees uit de pan.

  6. Schenk nog een glas witte wijn (ruim 100 ml) in, giet die in de pan en zet het vuur wat lager. En doe er nog maar zo’n glas bij.

  7. Doe het vlees terug in de pan en laat nog 1-2 minuutjes zachtjes 'smoren' tot je een gebonden sausje hebt. Serveer met bijvoorbeeld gebakken krieltjes, gegrilde groenen en een frisse (venkel)salade. Buon appetito!

David

Maissoep met zoete aardappel

(tussengerecht voor 2 personen)

  • 1 zoete aardappel

  • 2 blikjes maïs (300 gram)

  • 1 zoete puntpaprika

  • 1 ui

  • 1 teentje knoflook

  • 1 blokje groentebouillon

  • Klein kneepje Sriracha

  • Kalkoenspekjes

  • Peper, zout en kruiden naar smaak

  • Water

Bereiding

  1. Snijd de zoete aardappel in stukken.

  2. Snijd de zoete puntpaprika, ui en knoflook in fijne stukjes.

  3. Verwarm een grote pan en fruit de ui en knoflook met een beetje olie.

  4. Voeg de zoete puntpaprika toe en bak even mee.

  5. Voeg de mais en zoete aardappel toe en roer alles door elkaar.

  6. Giet het water erbij en voeg de bouillon (verkruimeld) toe.

  7. Laat het geheel zachtjes koken totdat de zoete aardappel gaar is.

  8. Bak ondertussen de kalkoenspekjes tot ze knapperig zijn.

  9. Voeg een kneepje Sriracha toe aan de soep en breng op smaak met zout en peper.

  10. Pureer de soep dan met de staafmixer.

  11. Serveer de soep met kalkoenspekjes. Ook lekker met naanbrood!

Adi

Gnocchi

(hoofdgerecht voor 4 personen)

  • 600 gram kruimige aardappel (geschild)

  • 175/200 gram bloem

  • Snuf zout

  • 1 ei

Bereiding

  1. Kook de aardappels met schil gaar (ca. 20 minuten). Laat goed uitlekken en doe ze terug in de pan (vuur uit) en laat ze nog 10 minuutjes uitstomen met de deksel op een kier. Als de aardappels wat afgekoeld zijn kan je ze pellen met de hand.

  2. Pureer de aardappels fijn met een stamper of zeef. Laat de aardappelpuree grotendeels afkoelen. Voeg dan het ei en bloem (beetje bij beetje) toe en breng op smaak met een flinke snuf zout. Meng tot een egale stevige massa. Het deeg mag niet plakkerig zijn, maar ook niet te droog.

  3. Neem een beetje van het mengsel en rol tot een balletje. Rol daarna met de palmen van je hand uit tot een lange stengel. Snijd deze om de ca. 2 cm in stukken. Neem een stukje en druk dit over een vork van boven naar beneden als je met je duim zachtjes het stukje in het ribbelgedeelte van de vork duwt. Je hebt hier ook een speciaal instrument voor maar met een vork kan ook prima.

  4. Leg de zelfgemaakte gnocchi op een bord bestoven met een beetje bloem tegen het plakken. Je kunt nu de gnocchi koken in een pan met kokend water, ca. 2 a 3 minuten. Ze zijn klaar als ze bovendrijven. Haal ze met een zeeflepel uit het water.

  5. Serveer de Gnocchi met een saus naar keuze (hieronder een suggestie)

Tomaten Roomsaus voor de Gnocchi

  • 15 cherry tomaatjes

  • 2 tenen knoflook

  • 400 ml slagroom

  • Snuf zout en peper

  • Scheutje witte wijn

  • Basilicum

  • Parmezaanse kaas (garnering)

Bereiding

  1. Snijd de knoflook in dunne plakjes en de cherrytomaatjes in vieren.

  2. Bak de knoflook en cherrytomaten in olijfolie ca. 4 minuten op middelmatig vuur. (Laat de knoflook niet bruin worden en de tomaten niet te zacht).

  3. Zet het vuur iets hoger en voeg een scheut witte wijn toe.

  4. Voeg daarna de slagroom toe aan de saus en zout en peper naar smaak. Laat de saus goed doorwarmen (maar niet koken).

  5. Voeg de Gnocchi toe aan de saus en laat ca. 4 à 5 minuten mee warmen.

  6. Voeg aan het eind de basilicum toe en roer door de saus.

  7. Serveer op een bord en garneer met nog een beetje verse basilicum en parmezaanse kaas naar smaak.

Kim

Vegetarische tofu tikka masala

(hoofdgerecht voor 4 personen)

  • 500 gram bloemkool

  • 2 stuks knoflook

  • 170 gram rijst

  • 3 theelepels garam masala

  • 140 gram gekruide tofublokjes

  • 5 gram verse koriander

  • 1 ui

  • 3 cm verse gember

  • 0,5 tl kurkuma

  • 1 bakje tomatenpuree

  • 250 ml kokosmelk

  • 1 el zonnebloemolie

  • 300 ml groentebouillon

  • 1.5 el roomboter

  • 2 tl wittewijnazijn

Bereiding

  1. Bereid de bouillon. Weeg de juiste hoeveelheid bloemkool af. Hak 1/3 van de bloemkool fijn. Snijd de overige bloemkool in kleine roosjes en de steel in kleine blokjes. Snipper de ui, pers de knoflook of snijd fijn en rasp de gember met een fijne rasp.

  2. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een pan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de helft van de knoflook, de helft van de gember en de fijngehakte bloemkool toe. Bak 2 minuten. Voeg dan de rijst toe en schep goed om. Voeg de bouillon en de kurkuma toe en breng aan de kook. Kook het geheel, afgedekt, in 10 - 12 minuten droog. Voeg extra water toe als de rijst te snel droogkookt.

  3. Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een pan met deksel voor de overige bloemkool. Kook de overige bloemkool, afgedekt, 5 minuten. Giet af. Voeg 1/4 el roomboter per persoon toe aan de bloemkool en breng op smaak met peper en zout. Zet de pan opnieuw op het vuur en bak de bloemkool 5 minuten, tot hij goudbruin kleurt.

  4. Verhit ondertussen 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Bak de ui, de overige knoflook, de overige gember en 1 tl garam masala per persoon 3 minuten. Voeg de tomatenpuree en tofublokjes toe en bak 1 minuut. Blus af met 1/2 el wittewijnazijn per persoon en de kokosmelk. Roer goed door en laat, afgedekt, nog 5 minuten zachtjes stoven.

  5. Snijd de koriander, inclusief de steeltjes, grof.

  6. Verdeel de kurkumarijst over diepe borden en schep de tofu massala erop. Leg de bloemkool erop en garneer met de koriander.

Charlotte

Gin Tonic rode peper

(aperitief)

Als je van een pittig drankje houdt kan je een Gin Tonic met rode peper proberen. Deze variant bevat kleingesneden stukjes rode peper en citroensap. 1/3e deel gin. Kies voor gin met citrus. Bijvoorbeeld de V2C Dutch Dry gin of Tanqueray. 2/3e deel tonic. Kies voor een neutrale tonic. Bijvoorbeeld de Fever Tree Indian Tonic.


Bereiding

  1. Voeg gin en tonic samen.

  2. Aanvullen met ijs.

  3. Voeg de kleingesneden rode peper toe (niet teveel, niet te weinig). Wil je niet te pittig, week de rode peper dan eerst even in de gin.

  4. Voeg vervolgens de citroensap door de drank en serveer.

Tom

Macarons met witte chocoladevulling

(dessert)

Even een aantal basisprincipes van deze 'Heel Holland Bakt'-kandidaat:

  • Weeg alles EXACT af. Niet eyeballen.

  • Maak je kom waarin je de eiwitten klopt vetvrij.Doe dit met azijn of citroensap.

  • Zorg voor een oventhermometer.

  • Het meest handig is om een kitchenaid te gebruiken. Dit recept is met die gedachte geschreven.

Macarons

  • 275 gram amandelpoeder

  • 250 gram poedersuiker

  • 210 gram eiwit

  • snufje cream of tartar (wijnsteenzuur)

Vulling

  • 200 gram chocolade

  • 100 gram room

Bereiding

  1. Doe de eiwitten in een kom en klop deze op met een lage stand op je mixer. Klop deze tot een schuimlaag ontstaat en doe er dan een halve theelepel wijnsteenzuur bij. Dit zorgt er voor dat de eiwitten beter binden!

  2. Verhoog de mixsnelheid. Voeg in vier delen de suiker toe. Zorg er voor dat de suiker is opgenomen voor je een nieuwe portie toevoegt.

  3. Zet je mixer op de hoogste snelheid en mix 2,5 minuut.

  4. Controleer na deze tijd hoe stijf je eiwitten zijn. Ze moeten zo stijf zijn dat als je de garde tegen de kom klopt in een keer een klont eiwit los komt.

  5. Klop verder tot de gewenste stijfheid.

  6. Voeg de amandelpoeder en amandelmeel samen. Zeef dit 3x. Elke keer gooi je wat overblijft weg. Let op: soms is dit best veel amandelmeel! Maar je wilt geen grove macarons, dus gooi het weg.

  7. Voeg een derde toe aan je eiwitmengsel.

  8. Het kloppen van het beslag is het meest lastig. Doe dit door je spatel als volgt te verplaatsen: begin bovenaan (12 uur), sla een halve cirkel (tot 6 uur) en dan een verticale beweging (12 naar 6). Herhaal dit 10x.

  9. Voeg weer een derde toe. Sla 10x.

  10. Voeg de laatste hoeveelheid toe. Sla 20x.

  11. Nu moet je doorkloppen tot je de perfecte consistentie hebt. Test dit door beslag op je spatel te scheppen en hiermee in je beslag een 8 te trekken. Je beslag is goed als het niet langer dan 10 seconden duurt voor het opgenomen is.

  12. Prepareer een spuitzak met een spuitmondje van 1cm doorsnede. Heb je geen spuitmondje? Gewoon knippen kan ook.

  13. Spuit de macarons op. Het handigst is om hiervoor een template te gebruiken zodat je perfecte rondjes spuit.

  14. Laat ze in de lucht drogen, ongeveer een half uur.

  15. Verwarm de oven voor op 150 graden.

  16. Bak de macarons 18 minuten. Je test of ze goed zijn door voorzichtig te voelen of de macarons nog bewegen. Doen ze dat? Dan hebben ze wat langer nodig - maar pas op en doe dit met intervallen van 1 minuut.

  17. Laat de macarons afkoelen op de bakplaat.

Vulling

  1. Ganache is heel eenvoudig: verhit de slagroom tot het bijna kookt. Haal van het vuur en voeg bij de (gehakte) chocolade).

  2. Roer tot het een dik mengsel is en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

  3. Is het te dik om in de macarons te spuiten? Verwarm het dan heel kort.

Samenstellen

  1. Kies macarons die op elkaar lijken qua grootte.

  2. Doe je ganache in een spuitzak en spuit een beetje op een van de macarons. Druk voorzichtig de andere er op - en voila!

Smakelijk!

Inspiratie gevonden voor je volgende diner? Veel plezier en geniet! Oh en mocht je nog vragen hebben; deze gerechten hebben de genoemde collega's ook echt zelf gemaakt, dus vraag ons gerust via de chat of mail om een aanvullende tip.


102 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page