top of page

BLOG

Lees meer over wat we doen, wat ons drijft en hoe we winnen.

Boek: Hoe we onszelf voor de gek houden

Wat we lezen…

Hoe we onszelf voor de gek houden, het ABC van denkfouten van Suzanne Weusten

Gelezen door Charlotte


Wat lees je en waarom?

Suzanne Weusten beschrijft de 26 meest voorkomende denkfouten; 26 manieren waarop je jezelf voor de gek houdt. Dat is helemaal niet erg, maar er af en toe bij stil staan dat je denkfouten maakt, helpt bij het verwerken van alle informatie die op je afkomt. Het laatste jaar krijgen we een stortvloed aan informatie, feiten, interpretaties en voorspellingen over ons heen. Voor mij reden om dit boek er weer eens bij te pakken. Ik las Hoe we onszelf voor de gek houden, het ABC van denkfouten al jaren geleden. Maar bewust bezig zijn met logisch en rationeel nadenken, kan nooit kwaad. Denken doen we vaak snel, intuïtief en automatisch. Gelukkig maar, want dat maakt het leven een stuk makkelijker. Al levert het ook vooringenomenheid en denkfouten op.


Wat vind je ervan?

Het boek gaat over psychologische mechanismes en menselijke denkpatronen. Complexe materie, maar wel heel toegankelijk en toepasbaar opgeschreven. Soms een beetje confronterend, want je zult je eigen fouten herkennen, maar op een luchtige manier.

De denkfout die ik zelf nogal eens maak? Welke niet. Het is nu eenmaal makkelijker om argumenten te zien die je eigen mening bevestigen dan weerleggen. En de meesten zullen de kokerillusie herkennen: niets in het leven is zo belangrijk als je denkt dat het is wanneer je erover denkt. Ik betrap mezelf regelmatig ergens op, maar na het lezen van dit boek zal je zien dat het ook in artikelen, interviews - of zelfs kamerdebatten - wemelt van de denkfouten.


En dus?

Af en toe gewoon even doorbladeren! Dat helpt je helder te (blijven) denken.

96 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page