top of page

BLOG

Lees meer over wat we doen, wat ons drijft en hoe we winnen.

Podcast: Het Nieuwe Geld

Wat we luisteren…

Het Nieuwe Geld door Reinjan Prakke

Geluisterd door Gjerryt


Wat luister je en waarom?

Het was 2002, we hadden net de Euro en ik stond op een borrel bij NS. "Ach, geld is ook maar een systeem", zei ik waarna de mannen in pak bulderden van het lachen. Bijna twintig jaar later staat ons geldsysteem onder hoogspanning en lijkt het nauwelijks toekomstbestendig. Toch voelt het als 'ver van je bed' en iets waar wij of de politiek geen invloed op hebben. Maar dat is niet waar. De Europese Centrale Bank maakt pittige, politiek gestuurde keuzes, die onze rijkdom herverdelen. Denk aan het bijdrukken van geld (niet letterlijk nemen, want dat gebeurt digitaal) of het verlagen van de rente en ondertussen sturen op inflatie. Vaak vind ik het best lastig te volgen, maar deze podcast van BNR, gemaakt door Reinjan Prakke, legt dit soort zaken helder uit.

Wat vind je ervan?

In de podcast wordt gezocht naar de toekomst van het monetaire systeem. En waar ik, mede door de titel, eventjes bang was dat het vooral over cryptovaluta en tientallen toekomstscenario's zou gaan, neemt deze podcast je juist vooral mee naar de huidige stand van zaken. En die is bizar genoeg. De manier waarop Reinjan Prakke in afleveringen van een halfuurtje, met diverse topeconomen en andere gasten, zaken als deflatie, monetair beleid, stijgende huizenprijzen en de schuldeneconomie uitlegt, is helder en scherp. Bovendien slaagt hij erin een persoonlijk laagje en sfeerbeelden mee te geven zonder dat het gekunsteld voelt. Een aangename podcast met een hoge dosering informatie, duidelijk gebracht. Montage en geluid zijn ook mooi, waardoor het geheel prettig wegluistert.


En dus?

Absolute aanrader! Het onderwerp geld - en hoe daarmee omgegaan wordt - raakt ons allemaal en deze podcast geeft je nieuwe inzichten en meer grip op een wereld die soms zo complex lijkt dat je niet meer weet waar je moet beginnen om het beter te snappen. Nou, een goed begin is hier!


Tip: luister hier even naar de korte teaser, om te checken of het iets voor je is!

28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page