top of page

BLOG

Lees meer over wat we doen, wat ons drijft en hoe we winnen.

Foto van schrijverGerben van den Hurk

Kantoortuin; Gezellig! Maar niet voor iedereen.

Bijgewerkt op: 4 mrt. 2021

Tenzij je 24/7 drie kinderen om je heen hebt, zijn dit tijden waarin je in relatieve rust kan werken. Thuis dus. Maar over een paar weken (?) trekken we met z’n allen weer terug naar kantoor en mag je weer proberen productief te zijn in je kantoortuin met tien, twintig collega’s om je heen. Gezellig! Maar niet voor iedereen.


Het komt je vast bekend voor: je zit te werken in een ruimte met andere mensen en probeert een stuk te schrijven. Het lukt maar net, totdat iemand zijn telefoon aanneemt en een lang gesprek gaat voeren. Het is over & uit. Je gedachten dwalen af en je kijkt op nu.nl/achterklap of er nog smeuïge roddels zijn. Die focus hervinden kost veel moeite.

Ons brein is niet gemaakt om maar met één ding tegelijk bezig te zijn, want onze antennes staan altijd aan.

Ik ben zo iemand die zich lastig kan concentreren in een drukke omgeving. Je ziet me dan ook vaak werken met oordopjes in om me af te zonderen. Daarom las ik het boek Focus AAN/UIT van Mark Tigchelaar. Tigchelaar is psycholoog en verdiept zich al ruim vijftien jaar in focus. Zijn boek leverde mij een aantal interessante inzichten op.

Tekort aan prikkels

Een verrassend inzicht is dat een concentratielek niet een teveel, maar juist een tekort aan prikkels is. Ons brein is niet gemaakt om maar met één ding tegelijk bezig te zijn, want onze antennes staan altijd aan. Dit stamt uit vroegere (oer)tijden, waarbij het handig was om opmerkzaam te zijn, ook al zat je nootjes te pellen. Bij te weinig prikkels gaat ons brein op zoek naar extra prikkels. Dit valt op te lossen door je brein een kleine taak erbij te geven die je bijna op de automatische piloot kunt vervullen. Bijvoorbeeld naar muziek luisteren. Maar dan wel muziek die je al goed kent. Geen radio. Overleggen tijdens een wandeling is ook een goede manier.


Switchtasken

Een andere oorzaak voor een concentratielek is switchtasken. Dat betekent dat je steeds wisselt tussen mail, telefoon etc. Want elke keer als je van aandacht switcht, blijft een deel van je brein nog bezig met het voorgaande. Aandachtsresidu heet dit binnen de neuropsychologie. Na elke wisseling daalt je IQ tijdelijk en kost het weer moeite om je weer op de huidige taak te richten. Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid prikkels die wij dagelijks verwerken is vervijfvoudigd sinds de jaren tachtig. Niet gek dus, dat we moeite hebben om ons te concentreren.


Dit wil overigens niet zeggen dat je je mail en telefoon dan maar moet uitzetten: het is immers een belangrijk deel van je werk. Maar het helpt wel om op gezette tijden je mail te checken. En het tussentijds uit te zetten. Het werkt ook beter om afzonderlijke taken af te ronden en niet aan twee taken tegelijk te werken.

Ook onvoldoende ontspanning zorgt voor een concentratielek. Maar dan échte ontspanning. Dus niet even twitter of insta bekijken terwijl je op je waterkoker wacht. Nee, echt helemaal loskomen. Dat is lastig, zoals ik op vakantie altijd merk. Dan heb ik echt een dag of tien nodig om helemaal los te komen van mijn telefoon. Herkenbaar? Dat komt omdat nieuwe informatie ons brein een ‘dopaminekick’ geeft waardoor we de neiging krijgen constant aan te staan. Dat houd je niet vol en gaat ten koste van je concentratie op de lange termijn.


Van Brain.fm tot active noise cancelling

De laatste oorzaak dat we ons moeilijk kunnen concentreren is de kantoortuin. Het is aangetoond dat je concentratie met 60% kan dalen als er iemand naast je zit te praten. Hier komt de koptelefoon (liefst met active noise cancelling) van pas. Ten slotte wil ik je nog wijzen op een bijzondere app, die je ook kan helpen met concentratie: Brain.fm - Deze app maakt gebruik van geluidsgolven die onder muziek wordt gemonteerd. Het helpt mij om in die focus te komen en me af te sluiten van de geluiden om me heen. Probeer het eens!


Bekijk hier een filmpje waar Mark Tigchelaar over zijn boek praat.

101 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page